Gyorssegítség

Orvosi ügyelet: 
+36(29)440-074
(munkanapokon 6:00-8:00, hétvégén, munkaszüneti és ünnepnapokon)

Önkéntes tűzoltók: +36(30)528-5493

Polgárőrség: +36(30)466-1677

Közvilágítás:
Online hibabajelentő
Telefonon: +36(29)635-449 (Hivatali időben, azaz Hétfőn 08:00-18:00, Kedden - Szerdán - Csütörtökön 08:00-16:00, Pénteken 08:00-14:00)

Víz- és csatornaszolgáltatás: (TRV Zrt. hibabejelentő): +36(80)205-157

Kerti avar égetése

A kerti avar égetése - az országos tiltó szabályozás értelmében - TILOS.Szelektív hulladékgyűjtés

Házhoz menő csomagolási- és zöldhulladék 2020-2021. évi szállítási rend:


Fenyőfa gyűjtés:

2021. január 5. (kedd); 19. (kedd)


Házhoz menő csomagolási (szelektív) hulladékgyűjtési időpontok:

2020. december 22. (kedd)

2021. január 5. és 19. (keddi napokon)

2021. február 2. és 16. (keddi napokon)

2021. március 2., 16. és 30. (keddi napokon)

 

Házhoz menő zöldhulladék gyűjtés:

2021. január 5. (kedd)

2021. március 2., 16.; 30. (keddi napokon)KeresőA komposztálókeret-akció helyett idén a zöldhulladék-szállítás bővítésére koncentrál az önkormányzat

Az eddigiekben komposztáló keretek vásárlására költött összeget a jövőben is a zöldhulladék-kezeléssel összefüggő problémák megoldására fogjuk fordítani.
Az idei évtől tilos a kerti avar égetése. Az önkormányzat eddig megelőző, támogató jelleggel és a helyi szabályozás szigorú, de mégis megengedő alakításával próbálta meg a sülysápiakat az égetésről a komposztálás felé „terelni”. Azokat az ingatlantulajdonosokat, akik vállalták, hogy nem végeznek kerti avar égetést, a város egy fa komposztálókerettel támogatta.

Korábban beszámoltunk arról, hogy a parlament 2020 nyarán elfogadta az 1995. évi LIII. Törvény módosítását, melynek értelmében 2021 januárjától az önkormányzatoknak nem lesz lehetőségük elrendelni a kerti avar égetésére vonatkozó helyi szabályokat, minden ezzel kapcsolatos rendelkezést helyi szinten vissza kell vonni. 2020. decemberben ugyanakkor megjelent egy kormányrendelet, mely szerint a veszélyhelyzet megszűnéséig a helyi rendeletek hatályban maradhatnak.

Mindez azt jelenti, hogy a veszélyhelyzet megszűnéséig hatályban maradhatnak a helyi szabályok.

Sülysápon a helyi rendelet szerint minden évben két időszakban, péntekenként lehet kerti avart égetni (március 15. és május 31. között, valamint szeptember 1. és november 15. között). Mindez azt jelenti, hogy a decemberi kormányrendelet csak abban az esetben jelent a sülysápiakra vonatkozóan változást, ha a veszélyhelyzet nem szűnne meg március 15-ig. Nagy a bizonytalanság, de készüljünk arra, hogy az idén már nem lesz lehetőség a kerti hulladékok elégetésére, azoktól más módon kell megszabadulnunk, más módon kell, kezeljük ezeket a hulladékokat, például komposztálással.

 

Sülysáp Város Önkormányzata 2018. őszétől ingyenesen komposztáló keretet biztosított azoknak az ingatlantulajdonosoknak, akik vállalták a kerti hulladékuk komposztálását és felhagynak az égetéssel.  

Az elmúlt 2,5 év alatt a több mint 3000 háztartásból mindössze 232 ingatlantulajdonos élt ezzel a lehetőséggel. Ez az ingatlanok 7,7%-a. Bevallom, sokkal jobb eredményre számítottam, bíztam abban, hogy többen csatlakoznak ahhoz a kezdeményezéshez, hogy ne égessük el a kerti hulladékot, ne terheljük füsttel, korommal a levegőt… Bíztam abban, hogy nem csak a tiltással lehet eredményt elérni.

Mindenesetre köszönöm, annak a 232 családnak, akik éltek a lehetőséggel és önként felhagytak a levegőszennyezéssel!

Ugyanakkor mostantól jogszabály tiltja a kerti avar égetését, mindannyiunknak más megoldás(oka)t kell keresnünk a biológiailag lebomló hulladékaink kezelésére.


A közszolgáltatóval (DTKH Kft.) is folytatunk egyeztetéseket a szállítási gyakorisággal és az elszállításra kerülő mennyiséggel kapcsolatban. Ennek egyik eredménye, hogy márciusra sikerült megállapodnunk a kétheti elszállításban, de az elszállításra kerülő mennyiség – egyelőre – nem emelkedett.

Emellett azonban továbbra is arra biztatok mindenkit, hogy alakítson ki a kert végében egy házi komposztálót. Ehhez akár egy ásott gödör is elegendő, de a kereskedelemben kapható komposztáló ládák, vagy komposztáló keretek is tökéletesen megfelelnek a célnak.

Az önkormányzat által eddigiekben ingyenesen biztosított komposztáló kereteket a még raktáron lévő készlet erejéig (6 db) biztosítja Önkormányzatunk, azonban további igényeket nem áll módunkban nyilvántartásba venni, tekintettel arra, hogy akik eddig igényelték a komposztáló kereteket, ők vállalták, hogy nem égetik el a kerti hulladékot. Mostanra a jogszabályi változások miatt ez már nem döntés kérdése, mindenki számára TILOS az égetés.


Az eddigiekben komposztáló keretek vásárlására költött összeget a jövőben is a zöldhulladék-kezeléssel összefüggő problémák megoldására fogjuk fordítani. Ennek részletei még kidolgozás alatt állnak, azonban első lépésként a TÁVÜSZ Kft.-vel megvásároltunk egy nagyteljesítményű ágaprító gépet 1 millió forintért. Ezt a gépet a lakosság szolgálatába is szeretnénk állítani, azonban ennek részleteiről később adunk tájékoztatást.

Horinka László, polgármester
Új hozzászólás

Hozzászólások Oldalanként