Gyorssegítség

Orvosi ügyelet: 2024.02.01-től Sülysápon is az Országos Mentőszolgálat vette át és látja el az ügyeleti feladatokat.

Ügyeleti telefonszám: 1830

(munkanapokon 16:00-08:00; hétvégén, munkaszüneti és ünnepnapokon 0:00 - 24:00)

Önkéntes tűzoltók: +36(30)528-5493

Polgárőrség: +36(30)466-1677

Közvilágítás:
Online hibabajelentő
Telefonon/üzenetrögzítő: +36(80)980-030

Víz- és csatornaszolgáltatás: (TRV Zrt. hibabejelentő): +36(80)205-157

Falugazdász: Horváth Judit +36(30)423-8594 ügyfélfogadási idő: hétfő 8:00-12:00, helyszíne: Sülysápi Polgármesteri Hivatal

Kerti avar égetése

A kerti avar égetése - az országos tiltó szabályozás értelmében - TILOS.Szelektív hulladékgyűjtés

Házhoz menő csomagolási- és zöldhulladék 2024. évi szállítási rend:

Fenyőgyűjtés: január 12. és 26.

 

Házhoz menő csomagolási (szelektív) hulladékgyűjtési időpontok:

2024. január 5., 19. (pénteki napokon)

2024. február 2., 16. (pénteki napokon)

2024. március 1., 15., 29. (pénteki napokon)

2024. április 12., 26. (pénteki napokon)

2024. május 10., 24. (pénteki napokon)

2024. június 7., 21. (pénteki napokon)

2024. július 5.; 19. (pénteki napokon)

2024. augusztus 2., 16.; 30. (pénteki napokon)

2024. szeptember 13.; 27. (pénteki napokon)

2024. október 11.; 25. (pénteki napokon)

2024. november 8.; 22. (pénteki napokon)

2024. december 6.; 20. (pénteki napokon)

 

Házhoz menő zöldhulladék gyűjtés:

2024. január: -

2024. február: -

2024. március: -

2024. április 19. (pénteki napon)

2024. május 17., 31. (pénteki napokon)

2024. június 14., 28. (pénteki napokon)

2024. július 12.; 26. (pénteki napokon)

2024. augusztus 9.; 23. (pénteki napokon)

2024. szeptember 6.; 20. (pénteki napokon)

2024. október 4.; 18. (pénteki napokon)

2024. november 1. (pénteki napon)

2024. december: -

 

 

A DTKH részletes tájékoztatója ide kattintva érhető el.

 Kereső2-es csoport
Váci Egyházmegyei Karitász - Sülysáp 2. csoport
Megalakulásunk története                                                
 

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kis község, Sülysáp, annak pedig egy településrésze, néhai nevén Tápiósáp. Isten nagyon szerette a lakóit, s azok is Őt - bár sajnos nem eléggé. Fájt ez nagyon Istennek. Ezért úgy gondolta, megpróbálja Lelkével megsímogatni őket. Nagyon nem akartak az emberek figyelni Rá. Hiába volt minden cirógatás, suttogás, bizony, csak néhányan voltak azok, akik észrevették Isten feléjük nyújtott kegyelmét, s meghallották a Szentlélek buzdítását. Ám ezek az emberek nem csak meghallották, hanem elhatározták, hogy tettekre is váltják. Elkezdtek hát buzgóbban imádkozni, megpróbáltak jobban szeretni, figyelték, hol tudnak segíteni a szegényeken, a testi-lelki betegeken, Jézust látva mindenkiben, bárkin, aki rászoruL Ez persze egyáltalán nem volt könnyű, hiszen nekik is nehéz volt áttérni az eddig megszokott kényelemről az áldozatokkal, lemondásokkal teli mindennapokra, másrészről pedig azok, akikkel foglalkoztak, gyanakodva fogadták szeretetüket, hiszen furcsa volt számukra az eddig még nemigen tapasztalt jóság. De azért igyekeztek kitartani a kudarcok ellenére is, s így egyre inkább sikerült megnyerniük a többiek bizalmát. Számukra és Isten számára egyaránt nagy örömet szerzett ez a sok jótett.

 

Egyre többen lettek, akik megértették, milyen jó segíteni a másikon, még ha egy kis apróság, egy jó szó vagy egy szeretetteljes mosoly alakjában teszik is. A sok kis adomány sokra megy, s így eljött az az idő, mikor már nem fértek el sehol az egyre szaporodó ruhák, cipők, játékok és egyéb használati cikkek. Isten a segítségükre sietett, s 1997. őszén a helyi Önkormányzat által adott nekik egy raktárhelyiséget, amit néhány dolgos kéz - melyek tulajdonosai: Fishkorú Ferenc, Kenéz Sándor és Szilágyi Csaba kőművesek, Szvitek István (Forrói út) festő, Farkas Sándor villanyszerelő, Pap Tibor, Kelemen István és sógora, Motolai Ferenc, Szántai István és még sokan mások - segítségével takaros és otthonos "üzletté" alakítottak. Itt most már szép rendben, szekrényeken, polcokon elhelyezve helyet kaphattak a jó szívvel adott hasznos ajándékok, s lehetőség nyílt a nyitvatartási idő bevezetésére is. A helyiség egyetlen és csodálatos dísze egy Szűzanya festmény, melyet Farkas Ferenctől kaptak, s ezáltal úgy érezték, hogy maga a Szent Szűz látogatott el hozzájuk, és maradt velük. Másik nagy örömük az volt, mikor 1998. tavaszán a nagy betegsége ellenére is még mindig szolgáló plébánosuk (Erdélyi Lajos atya) megáldotta az adakozás eme kis központját.

 

Amint látható, e kis szeretet-közösség fokozatosan bővült, fejlődött, szervezkedett, s így hamarosan szüksége lett rá, hogy hivatalosan is bekerüljön a „jótevők könyvébe”. A társaság egyik tagja, Motolai Ferencné, szül. Nagy Borbála összefogásával, valamint a Váci Egyházmegye bejegyzésével létrejünk, Sápi Karitász-Csoport néven. 

Istennek hála, egyre több adományt kaptunk, s kezdtük kinőni a helyiséget. Azonkívül kellemetlen volt télen a fűtés, illetve a fény hiánya is. Többször kértük az Önkormányzatot, hogy segítsen rajtunk egy új hely biztosításával, ám sajnos nem foglalkoztak ügyünkkel. 2006-ban - bízva az új polgármester jóindulatában - ismét kérvényeztük a bővítés lehetőségét. Nagy örömükre még az év decemberében végre engedélyezték a Kossuth L. u. 204. sz. alatti épület 2, korábban védőnői tanácsadásra, illetve annak várótermi céljára használt helyiségének elfoglalását. Hálatelt szívvel tevékenykedtünk tovább ezekben a nagyobb, ablakkal ellátott és fűthető helyiségekben, sőt, még tevékenységünket is kibővítettük, itt már volt elég hely kulturált légkörben beszélgetni, tanulást segíteni, játszani. Igen ám, de a napos tavasz és nyár után jöttek a borongós, korán sötétedő őszi napok, s szembesültünk a világítás hiányával. Itt ugyanis kiköttették az áramot, mivel az épület lebontását tervezték, mielőtt nekünk adták volna. Így újra kértük az Önkormányzatot, hogy bocsássák rendelkezésünkre az új orvosi épületben (Kossuth L. u. 206.) a könyvtár részére készített, s azóta is lényegében üresen álló helyiséget, s ezzel megoldódna a világítási és mosdói (időközben ugyanis erre is szükség lett a messziről jött szállítók részére) problémánk is. Istennek hála, a hivatal jó szívvel volt hozzánk, teljesítette kérésünket, így költözködhettünk a szomszédba, ahol azóta is változatlanul folytathatjuk elkezdett tevékenységeinket (ezek idejét Nyitvatartás címszó alatt lásd lenn).

 

Jelenlegi felállásunk 
 

A Sülysápi II. sz. Karitász Csoport a Váci Egyházmegyei Karitász engedélyével és felügyeletével végzi szolgálatát, a „SEGÍTŐ SZERETET” Alapítvány keretében.

Az Alapítvány elnöke Kármán János atya, aki 1997 óta irányítja a V. E. K. munkáját.

Csoportunk védőszentje: Kalkuttai Teréz anya

Vezető: Motolainé Nagy Borbála, aki egyben a Megyei Szociális és Karitatív Bizottság Tagj

Raktáros: Portikné Géro Mária

Papír- és billentyű kezelő: Pestiné Bencsik Mária

Az adományok szállítási felelőse: Motolai Ferenc

 
Szállításban segítők: Kéri Péterné, Cseh János, Farkas Norbert sülysápi lakosok, ezenkívül más községekből is besegítenek, mégpedig Hajdú István, Molnár Krisztina, Károlyi Attila (Tápiószecső), Kőszegi József (Nagykáta), Fehér Imre, Bodnár Istvánné, Kéri Tamásné és Zöldfainé Kati (Kóka), Sándor József (Szentmártonkáta), a Váci Karitász Központ munkatársai, valamint Nagy János (Budapest). 
 

 


     
Mit is csinálunk? 

Valószínűleg sokan nem tudják, mit jelent ez a görög eredetű latin szó: caritas. Szeretetet. Istenét és embertársét egyaránt. Ez minden keresztény Jézus által adott legfőbb parancsa, s boldogságunk (földi is) alapja. Nos, egyelőre kis létszámú, de reméljük, folyamatosan bővülő csoportunk is ezt próbálja gyakorolni a következőképpen:

- magányos öregek és betegek látogatása,

- hátrányos helyzetűek anyagi és lelki támogatása (bútor-, élelem- és ruhaosztás, nem csak községen belül!),

- szeretetre vágyó gyerekek csoportos foglalkoztatása,

- rászorulók nyaraltatása,

- jótékonysági események szervezése, ezenkívül

- minden, ami szeretet, s ezáltal közelebb viszi az embereket Istenhez. 
 

Évi 2 alkalommal egyházmegyei gyűlésen veszünk részt, illetve képzésekben részesülünk 

Terveink között szerepel egy egyházi könyvtár létrehozása, ahol lelki olvasmányokat lehetne kölcsönözni (ezt hely hiányában egyelőre nem tudjuk megvalósítani), illetve a szenvedélybetegek gondozása szakképzett emberek bevonásával, akik anyagi ellenszolgáltatás nélkül állnak a hozzájuk fordulók rendelkezésére, az igényeknek megfelelően.
     
 
     
 

Egyik égi segítőnktől, Teréz anyától:

Mégis

 
 
Az emberek esztelenek, következetlenek és magukba fordulnak.
      Mégis szeresd őket!
 
Ha jót teszel, megvádolnak, hogy önzés és hátsó gondolat vezérli cselekedeted.
      Mégis tégy jót!
Ha sikeres vagy, hamis barátokat és igazi ellenségeket nyersz.
      Mégis érj célt!
A jó, amit teszel, holnap már feledésbe megy.
     Mégis tedd a jót!
A becsületesség s őszinteség sebezhetővé tesz.
     Mégis légy becsületes és nyílt!
Amit évek alatt felépítesz, lerombolhatják egy nap alatt.
     Mégis építs!
Az embereknek szükségük van segítségre, de ha segítesz, támadás érhet.
     Mégis segíts!
A legjobbat add a világnak, amid csak van, s ha verést kapsz cserébe,
     Mégis a legjobbat add a világnak, amid csak van! 
      
     

 

Imádkozunk is!

A keresztény élet nélkülözhetetlen része az imádság, és az imádságon keresztül megvalósuló személyes, bensőséges Istenkapcsolat.
Minden hónapban egy-egy karitász csoport más és más imaszándékra imádkozik. Az imádságot lehet közösen (pl. karitász csoport összejövetelén) és egyénileg (otthon) végezni. A lényeg, hogy minden nap és azonos imaszándékra végezzék.

Az egyénileg végzett ima menete:
                                               - felajánló ima, az imaszándék befoglalásával
                                               - Szentlélek ima vagy ének
                                               - Miatyánk, Üdvözlégy, Dicsőség x7
                                               - Most segíts meg, Mária

A mi imaszándékaink a 2008. évben:

       Január:   Megvetettekért, hazánk lelki megújulásáért
       Február:   A csoportok szolgálatban való kitartásáért, hazánk lelki megújulásáért
       Március:   Kivetettekért, hazánk lelki megújulásáért
       Április:   Árvákért, hazánk lelki megújulásáért
       Május:   Családok egységéért, hazánk lelki megújulásáért
       Június:   A karitatív lelkület ébredéséért, hazánk lelki megújulásáért
       Július:   Özvegyekért, hazánk lelki megújulásáért
       Augusztus:   Állami gondozottakért, hazánk lelki megújulásáért
       Szeptember:   Dohányosokért, hazánk lelki megújulásáért
       Október:  Tanúságtevőkért, hazánk lelki megújulásáért
       November:   Családok békéjéért, hazánk lelki megújulásáért
       December:   Válófélben lévő házastársak gyermekeiért, hazánk lelki megújulásáért


"A mai rohanó világban egyre kevesebb az összekulcsolt kéz, az imádságos lelkület. Éppen ezért hívlak és bátorítalak benneteket, hogy akár lemondás árán is kapcsolódjatok bele e közös imádságba!
Legyünk közbenjárói Istennél e nyomorult , szenvedéssel és szeretetlenséggel teli világnak!
Valahányszor imára kulcsolod kezed, jusson eszedbe: nem vagy egyedül! Közel hétszázötven testvéred egyesül veled lélekben, az ima által, s fordulunk valamennyien életünk egyetlen igazi értelme és célja felé: a Szeretet Istenéhez."

Kármán János

 

 

Akar Ön is segíteni? 

 

Ha igen, az alábbi lehetőségek közül válogathat:

- imádkozhat szolgálatunkért és a segítséget kérőkért,

- adhat használt, de még jó állapotban lévő ruhát, cipőt, bútort, játékot, egyebet (az adományokért pénzt nem tudunk adni, viszont az adományozott termék értékéről szóló, adóból leírható igazolást igen),

- szóljon rászoruló vagy pedig adni tudó ismerőseinek is rólunk, forduljanak bizalommal hozzánk, hogy segíthessünk,

- ha rendszeresen vagy akár csak alkalmanként jár Budapest és Sülysáp között autóval, vállalhat ruhaszállítást,

- munkával, süteménnyel, egyéb természetbeni adományokkal segédkezhet, ha valamilyen rendezvényt szervezünk,

- pénzt is utalhat a Váci Egyházmegyei Karitász Segitő Szeretet Alapitvány bankszámlájára (az összeg az adóból leírható). 
 
További információért hívja bizalommal Motolainé Nagy Borbálát: 30/360-8463 vagy írjon: motibori@freemail.hu.
 
 
Szolgálatunk támogatói:
 
Sülysáp Nagyközség Önkormányzata, HUMANA KFT. üzletei (Flórián Üzletközpont, Eleven Center, Csepel Plaza, Erzsébet krt-i üzlet (szünetel), Elegant Gála Kft., Baross u.), SKÓT CLUB BT., "SEGÍTŐ SZERETET" Alapitvány (Adószám: 19180595-1-13, Bank: 11742094-20123392,  Devizaszámla: B 014 344),  Szent Kereszt Plébánia, Szent Rafael Szeretetszolgálat.
 
 
És akiket mi támogatunk:
 
A környező települések: Gyömrő, Bénye, Kóka, Tura, Dány, Tápiószecső, Tápióság, Nagykáta, Letkes, Pánd, Okány, Szentmártonkáta, Törtel, Kunszentmárton; Vöröskereszt, „Kis” Bárka Sülysápon, Teleki Kastély Lakóotthon Gyömrőn, Kisebbségi Településrész Turán, Nagycsaládosok Országos Egyesülete, Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat Kókán, Tápiósági Gyermekjóléti Szolgálat, Szőlőstelepi Játszóház, Tápiószecső Gyermekjóléti Szolgálat és a Művelődési Ház, Fészek Nevelőszülői Hálózat, valamint Hajléktalan Pasztoráció Budapesten.
 

 
 

Mindig csak adni 

A jó öreg kút csendesen ontja vizét
így telik minden napja.
Áldott élet ez, fontolgatom:
csak adni, adni minden napon.
Ilyen kúttá kellene lennem.
Csak adni teljes életemben.
Mindig csak adni?
Ez terhet is jelenthet!
Jó kút, nem érzed ezt a terhet?
Belenézek, tükre rám ragyog,
de hiszen a forrás nem én vagyok!
Árad belém, csak továbbadom,
Vidáman, csendben és szabadon.
Hadd éljek ilyen kút-életet,
Osszak áldást és sok-sok szeretetet!
Nem az enyém, Krisztustól kapom,
Egyszerűen csak továbbadom.

 
 
 

 

A Kossuth L. u. 206. sz. alatti karitász raktár

NYITVATARTÁSA

HÉTFŐ, SZERDA

 

SEGÍTŐ BESZÉLGETÉS: 8-10 óráig

Lelkigondozó igénybevételével, bejelentkezés útján.

ADOMÁNYOK: 10-12 óráig

TANULÓSZOBA: egyéni megbeszélés alapján, nevelő segítségével.

JÁTSZÓHÁZ: egyéni megbeszélés alapján

CSOPORTMUNKA MEGBESZÉLÉS: péntekenként 17 órától, régi és leendő segíteni akaró testvéreink részére

 Egyéb időpontban telefoni egyeztetés alapján állunk a hozzánk fordulók szolgálatára, nem csupán sülysápi lakosok számára.

 

Mindenkit szeretettel várunk:

Motolai Ferencné Bori

06-30-360-8463