Hét utca újul meg az ősz folyamán

Mintegy 270 millió forintot költ Sülysáp idén új utak építésére: az ősz folyamán megújulhat a Templom (Sőtér), Erkel Ferenc, Nyárfa, Gárdonyi Géza, Táncsics Mihály, Révai utca és a Szent István tér eddig burkolatlan szakasza.Az önkormányzat 3 támogatási alapból nyert el összesen 226,8 millió forintot útépítésre és útfelújításra, amit mintegy 43 millió forint önerővel egészített ki. Ekkora összeget még egyetlen évben sem tudtunk útépítésre fordítani, ezért jelentős lépésnek számít az idei fejlesztés.

A Szent István-templomhoz vezető Templom illetve Sőtér utcákat a Belügyminisztérium 26,9 millió forintos Vis Maior támogatásából sikerül szeptemberben felújítani, szélesíteni, valamint az ide csatlakozó parkoló is teljes egészében aszfaltburkolatot kap.

A 2014-ben meghirdetett útfelújítási programban már eddig is több utcát sikerült felújítani, szélesíteni, szükség szerint szegélykővel ellátni: 2015-ben teljes hosszában felújítottuk a Malom, Balassi, Alkotmány és Sándor utcákat, valamint a Béke utca 31-eshez vezető kanyargós szakaszát. A felújítás egyben a szélesítést (az eddigi 3-3,5 méter helyett átlagosan 4,5-5 méter), az alap cseréjét, megerősítését is magában foglalta. Célunk a hosszú távon is jó minőségű utak építése. 2016-ban pedig a költségvetési tartalékunkból az Iskola utca felső szakaszát aszfaltoztuk le mintegy 15 millió forint értékben.

Az idei év végére hat utcát újítunk meg az erre a célra kapott hazai támogatásokból. Magyarország Kormánya 75 millió forintos célzott támogatása mellé a sok uniós pályázatból kizárt Pest megye kompenzációs keretéből sikerült további 124,9 millió forintot elnyerni.

A felújítandó utcák kiválasztásánál több szempontot is figyelembe kell vennünk: egyrészt az eddig burkolatlan utcákat minél előbb le kell aszfaltoznunk. Másrészt az adott utca forgalma alapján sorrendet kell felállítanunk, harmadrészt pedig – mivel minden út esetében tervek alapján történik a kivitelezés – engedélyes tervekkel kell rendelkeznünk, amik magukba foglalják a vízelvezetés rendezését is (ezért nem tudtuk még például idén megkezdeni az egyik legproblémásabb vízelvezetésű utca, a Zrínyi építését, hiszen itt gyakorlatilag nincs olyan közterület, ahová a csapadékvizet szabályosan el lehetne vezetni). A legvégső szempont pedig az anyagi lehetőségeink figyelembe vétele, ami végső soron meghatározza, mire tudunk költeni az adott évben.

A belterületi úthálózat folyamatos fejlesztése mellett a külterületi útjainkat is szeretnénk rendbe tenni: sikeres pályázatunk esetén 116 millió forintot fordítunk a Jakabszállás és Kistelek felé vezető utak felújítására és egy útkarbantartó gép beszerzésére. Az őszi útépítésekkel összekapcsolva szeretnénk a dűlőkben is jelentős útjavításokat végezni.

2006 óta szinte minden évben sikerült utcákat felújítani, azonban a város korábban hanyagul megépített úthálózata, valamint a még burkolatlan útjaink rendbetétele bőven ad még munkát az elkövetkezendő években is. Ígéretünkhöz híven lépésről-lépésre igyekszünk megújítani a sülysápi közlekedési hálózatunkat.

Cseri Péter képviselő, útépítési szakember